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CONSUMO DA GASTRONOMIA CAIÇARA NO LITORAL SUL DE SÃO PAULO:
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Metadados
Descrição
Gastronomic tourism in coastal regions of the country is highlighted in studies as a locus of analysis, however, little is known about the consumption of foods considered as "traditional" or "modern" in spaces that house caiçara natives and share their cultural riches. This article aims to verify the interest of tourists for the traditional caiçara food offered by traditional establishments in the municipality of Iguape, Ilha Comprida and Cananéia located on the coast of the state of São Paulo. The attributes about food consumption will be analysed through human interactions scored on the online platform TripAdvisor. At first the study systematized a theoretical review about gastronomic tourism, caiçara food, typical dishes of the southern coast of São Paulo and themes about human interactions analysis in online platforms. Then, it was extracted 480 reports of restaurants with the highest number of "Popularity" scores, mapping the comments that portrayed the interest for traditional caiçara food and or various culinary preparations without "Typical" bias, whose consumption took place between the months of January and November 2020. In general, it was found a higher amount of reports that express their preference for elements of traditional caiçara gastronomy, however this scenario has been suffering a strong influence of the globalization process, since the data observed a tendency to increase the consumption of standardized foods as a new need by tourists considered in the sample analyzed.||O turismo gastronômico nas regiões litorâneas do país é destaque em estudos como lócus de análise, porém, pouco se sabe sobre o consumo de alimentos tidos como “tradicionais” ou “modernos” em espaços que abrigam nativos caiçaras e compartilham suas riquezas culturais. Este artigo objetiva verificar o interesse do turista em relação a tradicional comida caiçara ofertada pelos estabelecimentos tradicionais do município de Iguape, Ilha Comprida e Cananéia localizados no litoral do estado de São Paulo. Os atributos acerca do consumo alimentar serão analisados através das interações humanas pontuadas na plataforma online TripAdvisor. De começo o estudo sistematizou uma revisão teórica acerca do turismo gastronômico, comida caiçara, pratos típicos do litoral sul de São Paulo e temas sobre análise de interações humanas em plataformas online. Em seguida, extraiu-se 480 relatos de restaurantes com maior número de pontuações “popularidade”, mapeando os comentários que retratavam o interesse por alimentos tradicionais caiçara e ou preparações culinárias diversas sem viés “típico”, cujo consumo se deu entre os meses de janeiro e novembro de 2020. De modo geral, constatou-se uma quantidade superior de relatos que expressam sua preferência por elementos da gastronomia tradicional caiçara, contudo este cenário vem sofrendo forte influência do processo de globalização, visto que nos dados observou-se tendência de aumento no consumo de alimentos padronizados como nova necessidade por parte dos turistas considerados na amostra analisada.
Periódico
Colaboradores
DADO AUSENTE NO PROVEDOR
Abrangência
DADO AUSENTE NO PROVEDOR
Autor
Feger, José Elmar | Silva, Arthur Alves Negrão da | Medeiros, Mirna de Lima | Brambatti, Luiz Ernesto
Data
11 de janeiro de 2023
Formato
Identificador
http://periodicos.uesc.br/index.php/cultur/article/view/3408 | 10.36113/cultur.v16i2.3408
Idioma
Editor
Direitos autorais
Fonte
CULTUR - Revista de Cultura e Turismo; v. 16 n. 2 (2022): CULTUR, Ano 16, n. 02, Nov (2022) | 1982-5838 | 10.36113/cultur.v16i2
Assuntos
DADO AUSENTE NO PROVEDOR
Tipo
info:eu-repo/semantics/article | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | Artigo Avaliado pelos Pares