Descrição
This article addresses the history of the city of São Paulo studying the meat supply transformation under the imperial’s regime last decade, 1880-1887, due to the urban space expansion and modernization in the context of the coffee economic growth. Through empirical research in chamber documents, newspapers, collective undersigned documents, and official reports, we analyze the meat merchants’ political movement to influence the city’s slaughterhouse transferring process, in the year of 1886. Thus, we could seize the influence of this social segment in the urbanization process as well as the ways it modified the meat merchant’s labor routine and the organization of the meat supply at the city in a context of urban space and its uses transformation.||Este estudo de história da cidade de São Paulo aborda as transformações no abastecimento de carne na última década do regime imperial, no bojo dos processos de expansão e modernização urbanas desencadeados pela economia cafeeira. Por meio da pesquisa em atas da Câmara, jornais, abaixo-assinados e relatórios oficiais, reconstituiu-se a mobilização dos comerciantes de carne em defesa de seus interesses, no processo de transferência do matadouro da cidade, no ano de 1886. Desse modo, apreendemos a participação desse segmento social na urbanização da Capital, assim como de que modo estes processos modificaram a sua rotina de trabalho e a organização do abastecimento de carnes na cidade, em um contexto de transformação do espaço urbano e de seus usos.